In de week van Valentijnsdag (van 14 tot 18 februari) vindt de eerste editie van de bomenroute Veenendaal plaats. Op deze nieuwe route zijn vijftien bomen met een bijzonder verhaal roze verlicht en worden verhalen verteld door boomexperts. Iedereen is uitgenodigd om de uitgezette wandeling van 5,2 kilometer te maken langs deze bomen in het centrum. Voor de kinderen is er een kleiner ommetje van 3 kilometer.
De bomen langs de route worden op drie avonden uitgelicht. Op maandag 14 februari is de Valentijnseditie ‘Het roze rondje’ voor iedereen die de liefde voor bomen wil delen. Op woensdagmiddag 16 februari is er een KidsWalk met een bomenschatkaart. Op vrijdagavond 18 februari is er een speciaal ‘naboom-rondje’ voor studenten. Op de route zijn boomexperts en verhalenvertellers aanwezig. Zij delen leuke weetjes en achtergronden over het belang en behoud van het groen in Veenendaal.
BIJZONDERE VERHALEN Initiatiefnemers van de Veense bomenroute zijn Jan Willem de Groot, boomadviseur en Maud Diepeveen, kandidaat raadslid voor D66 Veenendaal. Zij groeiden samen op als buurjongen en meisje in de Eikenlaan. De Amerikaanse eikenbomen in hun oude buurtje zijn inmiddels uitgegroeid tot imposante exemplaren. Jan Willem maakte zijn werk van bomen en Maud wilde zich als kandidaat raadslid (D66) inzetten voor klimaat en natuur en dus voor het groen en behoud van bomen in Veenendaal. Zo vonden zij elkaar weer en samen besloten zij een bomenroute te ontwikkelen met jaarlijks minimaal één evenement om het Veense groen en de bomenroute onder de aandacht te brengen.
Diepeveen vertelt: ,,In mijn eigen tuin staat een oude stoofpeertjes boom uit 1932. Geweldig dat de voormalige bewoner, de oude smid meneer Konings, nog precies wist te vertellen waar precies de boom vandaan kwam en hoe de boom de oorlog overleefde. Ik weet zeker dat er nog veel meer mooie bomen met bijzondere verhalen te vinden zijn. Helaas staan er maar drie Veense bomen op de monumentale bomenlijst. Hopelijk melden Veenendalers bijzondere bomen aan op onze website, dan kunnen we een tweede route toevoegen.”
STIKSTOF EN VERKOELING Ze vervolgt, ,,Bomen zijn niet alleen prachtig, maar leveren ook goede ecosysteemdiensten op. Daarom hebben wij ook dit initiatief opgezet. Om het behoud van groen en bevorderen van biodiversiteit in Veenendaal op de kaart te zetten. Het gebladerte, de boomkruin, is de fabriek van de boom. Vaak kijkt de gemeente naar bomen als een kostenpost, maar eigenlijk zou het beter zijn dat bomen op de balans staan als kostbaar bezit. Naast dat ze mooi zijn, nemen ze stikstof, fijnstof en water op, zorgen voor verkoeling en ga zo maar door. Een Amerikaans rekenmodel laat zien dat een boom op wel twintig manieren geld oplevert.”
De Groot vervolgt: ,,In kapvergunningen, nodig bij wegverbredingen of nieuwbouwwijken, staat vaak dat er voor elke gekapte boom eentje terug moet komen. Zo verschijnen er ter compensatie nogal eens kleine boompjes in het trottoir, met nauwelijks ruimte voor de wortels. Deze ‘stoepgroente’ is niet de bedoeling. Ik wil een boom die 80 tot 150 jaar oud kan worden en tot volle wasdom kan groeien. In de hoofdstraat heeft de gemeente Veenendaal gezorgd dat dit ook echt mogelijk is. De bomenroute komt ook door de hoofdstraat en laat zien hoe dat is opgelost.”
Naast dit ecologische verhaal worden dus ook persoonlijke en historische verhalen op de bomenroute verteld.