Boekpresentatie 10 september 2024

Op dinsdagavond 10 september vond de feestelijke presentatie plaats van Het Groot Veens Bomenboek, geschreven door Jan Klinkenberg. De presentatie werd gehouden bij Tomorrow, het bedrijf van Johan van den Essenburg, en trok een diverse groep belangstellenden. Onder de aanwezigen bevonden zich familie, vrienden, boomliefhebbers en betrokkenen bij het project. Wethouder Engbert Stroobosscher van de gemeente Veenendaal was aanwezig om het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen.

De avond werd geopend door Jan Willem de Groot, medeauteur en uitgever van het boek en tevens presentator van de avond. In zijn openingswoord verwelkomde hij de aanwezigen en sprak hij zijn waardering uit voor de bijdrage van Johan van den Essenburg en Tomorrow, die het project hebben ondersteund. Jan Willem benadrukte het belang van educatie en bewustwording over de waarde van bomen in onze leefomgeving.

Na het welkomstwoord nam Jan Willem de Groot het publiek mee door het programma van de avond. Hij introduceerde de hoofdpersoon van de avond, Jan Klinkenberg, die op 87-jarige leeftijd Het Groot Veens Bomenboek schreef. In het boek worden meer dan 400 bijzondere bomen uit Veenendaal beschreven, elk met hun eigen verhaal. Dit boek is zowel een ode aan de natuur als een waardevol educatief werk dat generaties zal inspireren om zorgvuldiger om te gaan met bomen.

Jan Willem de Groot leidde vervolgens het interview met Jan Klinkenberg. Klinkenberg deelde openhartig zijn inspiratie en passie voor bomen, en vertelde hoe hij zijn selectie maakte voor het boek. Ook sprak hij over de uitdagingen die hij tegenkwam tijdens het schrijven en het fotograferen van de bomen. In het interview kwamen ook enkele luchtige anekdotes aan bod, zoals de verrassingen die Klinkenberg tegenkwam tijdens zijn wandelingen en fietstochten door Veenendaal. De interactie tussen Jan Willem en Jan Klinkenberg zorgde voor een ontspannen sfeer, waarin het publiek geboeid luisterde naar de verhalen achter het boek.

Na het interview volgde het hoogtepunt van de avond: de overhandiging van het eerste exemplaar van Het Groot Veens Bomenboek aan wethouder Engbert Stroobosscher. Jan Klinkenberg overhandigde het boek persoonlijk, waarna de wethouder zijn dank uitte en het belang van dit werk voor de gemeente Veenendaal benadrukte. Hij prees Klinkenberg voor zijn inzet en toewijding om op 87-jarige leeftijd zo’n prachtig boek te publiceren.

De avond werd afgesloten met een receptie, waarbij de aanwezigen de kans kregen om hun exemplaar van het boek te laten signeren door Jan Klinkenberg en met elkaar in gesprek te gaan over de waarde van bomen voor Veenendaal.

Foto verslag

Fotograaf: Sasha Ushakova